Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Ποινικές διώξεις σε 13 υπαλλήλους του υπ. Εξωτερικών την περίοδο 2000-2001 για παράνομη χρηματοδότηση MKO
Για δεύτερη φορά η Εισαγγελία Διαφθοράς εντόπισε αξιόποινες πράξεις, οι οποίες συνδέονται με τη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης. Οι εισαγγελείς ανακάλυψαν ότι η εν λόγω ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε παράνομα με περίπου 1.200.000 ευρώ την περίοδο 2000-2001. ..Για την υπόθεση ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς νέες ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου σε βάρος 13 υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών την επίμαχη περίοδο. Για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις ελέγχεται ποινικά ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

Μάλιστα, αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάζονται από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχών ποινικών ευθυνών (οι οποίες ωστόσο λόγω της παρόδου των ετών είναι παραγεγραμμένες) του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει παραπεμφθεί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η υπόθεση που αφορά έξι προγράμματα συνολικού ύψους 8.000.000 ευρώ, για τα οποία χρηματοδοτήθηκε η επίμαχη ΜΚΟ. Στο εδώλιο θα καθίσουν οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Αλεξ Ρόντος, άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.

Αγορά επίπλων , δώρων

Από τη νέα προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν εισαγγελείς διαφθοράς, με εντολή της προϊσταμένης τους Ελένης Ράικου, προέκυψε ότι μεγάλο μέρος του επίμαχου ποσού (1.200.000 ευρώ) το οποίο χορηγήθηκε στη ΜΚΟ δεν αξιοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση των σκοπών της αλλά για την αγορά... επίπλων, δώρων και αεροπορικών εισιτηρίων προς τρίτα άσχετα πρόσωπα. Τα δύο επίμαχα προγράμματα εκπόνησε η ΜΚΟ με τη συγχρηματοδότηση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, στην περιοχή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την προκαταρκτική εξέταση, προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε με ποσά που ξεπερνούν τα 60.000 ευρώ, παρότι δεν πληρούσε τη νόμιμη προϋπόθεση της διετούς λειτουργίας, δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εκ μέρους της για συμμετοχή στα προς υλοποίηση προγράμματα, με ποσοστό 25%, και δεν συνδέθηκε η καταβολή των δόσεων με την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχε αναλάβει.

http://www.dimokratianews.gr/content/59172/narki-no2-gia-ti-mko-toy-rontoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου