Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

«Βυζαντινό iPad» βρέθηκε σε αρχαίο ναυάγιο

Τούρκοι αρχαιολόγοι  σε ανασκαφές στην περιοχή του λιμανιού στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου ανακάλυψαν  ξύλινο αντικείμενο 1.200 ετών  που ισχυρίζονται ότι είναι ... αρχαίο ισοδύναμο ενός υπολογιστή tablet. Η συσκευή ήταν ένα σημειωματάριο και ένα εργαλείο - σε ένα.
Η Βυζαντινή εφεύρεση βρέθηκε μέσα στα ερείπια ενός από τα 37 πλοία που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Yenikapi της Κωνσταντινούπολης, μια περιοχή η οποία είναι στο επίκεντρο των ανασκαφών για τα τελευταία 10 χρόνια.
Επίσης γνωστό ως  Λιμάνι του Θεοδόσιου , χτίστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα, επί βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α 'και ήταν το  πιο σημαντικό εμπορικό λιμάνι της πόλης.

 Το ξύλινο αντικείμενο, του οποίου η κάλυψη είναι λεπτοδουλεμένη με  διακοσμήσεις, 'έχει το μέγεθος ενός σύγχρονου επτά ιντσών δίσκου, αλλά είναι πολύ πιο παχύ και μάλλον ανήκε στον καπετάνιο του πλοίου.
Αποτελείται από ένα σύνολο πέντε επικαλυπτόμενων ορθογωνίων  σκαλισμένα με πλαίσια που καλύπτονται με κερί. Μπορούσαν να γραφτούν σημειώσεις σε αυτούς τους πίνακες, όπως φαίνεται από το γράψιμο στα ελληνικά που είναι ακόμα ορατό στο κερί.
Μια πρωτόγονη "app" κρύβεται στο κάτω πλαίσιο: ένα συρόμενο καπάκι αποκαλύπτει μια κρυμμένη πλάκα με σκαλισμένους χώρους.
Δεδομένου ότι ήταν ένα εμπορικό πλοίο, το εργαλείο πιθανότερο να χρησιμοποιείτο για την εκτίμηση της αξίας ορισμένων στοιχείων. 
Ο φορητός υπολογιστής  μπορούσε να μεταφέρεται εύκολα. Κάθε πίνακας περιλαμβάνει τέσσερις τρύπες -  σε δύο ζεύγη, προκειμένου να μπορεί να μεταφερθεί πιθανώς με δερμάτινα λουράκια.
Το βυθισμένο πλοίο επί του οποίου η «Βυζαντινή iPad" βρέθηκε, χρονολογείται γύρω στον 9ο αιώνα μ.Χ.
(μετάφραση από εφημ.Hürriyet 29/5/2014)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου