Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Πρόστιμο 3,3 εκατ. στον Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

Πρόστιμο ύψους 3,3 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε στον πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προσωρινού ελέγχου του ΚΕΦΟΜΕΠ. 


Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC, τον κ. Παπασταύρου είχε προσπαθήσει να «καθαρίσει» από τη Λίστα Λαγκάρντ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο πρώην πρωθυπουργός.
Οι ελεγκτές μετά τον εκ νέου φορολογικό έλεγχο που διενήργησαν κατόπιν εντολής του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση του καταλογίζουν ότι ο λογαριασμός της HSBC με τα 5,4 εκ. δολάρια που αποκαλύφθηκε με τη λίστα Λαγκαρντ (Hot Doc τεύχος 13-14) ανήκει στον κ. Παπασταύρου και όχι στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Ωστόσο, ο κ.Παπασταύρου επιμένει στον ισχυρισμό του πως ήταν μόνο διαχειριστής των χρημάτων αυτών και πως στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους. «Επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη μου με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία. Ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας τίθεται εν αμφιβολία. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μόνος μου απέναντι σε αυτό, με μόνη ασπίδα την αλήθεια. Βρίσκομαι σε κυκεώνα που απειλεί να με καταστρέψει επαγγελματικά και οικογενειακά. Ασφαλώς και πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους αλλά με κανόνες ισονομίας και αλήθειας. Όχι έτσι» σημειώνει.
Σε ενημέρωση του σήμερα προς τους δημοσιογράφους ο κ.Παπασταύρου, παρέα με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, υποστήριξε -παρουσιάζοντας έγγραφα- πως οι ελεγκτές παρέβλεψαν τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας HSBC, όπου αναφέρεται ότι είναι διαχειριστής και όχι δικαιούχος και στηρίχτηκαν σε αυτά που έδωσε ο Εβρέ Φαλτσιανί στους Έλληνες εισαγγελείς. Η γνησιότητα των τελευταίων αμφισβητείται τόσο από τον κ.Παπασταύρου όσο και από τον Σάμπυ Μιωνή καθώς όπως είπαν «πρόκειται για μια εγγραφή όψιμου excel, χωρίς οποιοδήποτε διακριτικό γνώρισμα, καμία σφραγίδα ούτε και υπογραφή, το οποίο έγινε γνωστό στις Αρχές μετά το Σεπτέμβριο του 2015 και την ύπαρξη του οποίου πληροφορήθηκε ο Σταύρος Παπασταύρου για πρώτη φορά με το σημείωμα ελέγχου».
Τα αποτελέσματα του προσωρινού ελέγχου γνωστοποιήθηκαν στον Σταύρο Παπασταύρου παραμονές Χριστουγέννων και του δόθηκε προθεσμία έως τις 7 Ιανουαρίου να προβάλλει τις αντιρρήσεις του, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει πολύ μικρό το χρονικό περιθώριο που του δόθηκε.
Η τελική κρίση πάντως των ελεγκτών αναμένεται μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ο μήνας από τις 7 Ιανουαρίου που κατέθεσε το υπόμνημά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου