Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΚΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΠΑΛ. Η πραγματική ιστορία της φωτογραφίας με τα αγκαλιασμένα αδελφάκια.

Ίσως πρόκειται για την πιο συγκλονιστική φωτογραφία, την οποία μοιράστηκαν εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μετά το φονικό σεισμό στο Νεπάλ που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 7.000 ανθρώπους...




Η συγκινητική φωτογραφία δείχνει δύο μικρά αδελφάκια αγκαλιασμένα, με το κοριτσάκι να έχει περάσει τα χέρια του γύρω από τον μεγαλύτερο αδελφό της για να προφυλαχθεί, ενώ τα μάτια του αγοριού προδίδουν το φόβο του.
Είναι πραγματικά μία εικόνα που ραγίζει καρδιές.
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα η φωτογραφία έγινε viral στο Facebook και το Twitter, με τον τίτλο «Τετράχρονος προστατεύει τη δίχρονη αδελφή του στο Νεπάλ».

 Έχουν γίνει προσπάθειες για να εντοπιστούν τα δύο αδελφάκια μεταξύ των θυμάτων του Εγκέλαδου, ακόμη και εκκλήσεις για δωρεές.

Ωστόσο, η φωτογραφία έχει ληφθεί εδώ και μία δεκαετία στο βόρειο Βιετνάμ.

Ο βιετναμέζος φωτογράφος, Na Son Nguyen, που την τράβηξε δήλωσε στο BBC: «Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία τον Οκτώβριο του 2007, στο Can Ty, ένα απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Χα Γκιάνγκ. Περνούσα μέσα από το χωριό, αλλά με σταμάτησε η εικόνα αυτό των δύο παιδιών που έπαιζαν μπροστά από το σπίτι τους, την ώρα που οι γονείς τους έλειπαν για δουλειά στα χωράφια».
«Το κοριτσάκι, πιθανώς δύο ετών, έκλαιγε επειδή έβλεπε έναν ξένο, έτσι το αγοράκι, που ήταν περίπου 3 ετών, το αγκάλιασε για να νιώσει καλύτερα. Ήταν μία γλυκιά κίνηση και την απαθανάτισα», πρόσθεσε ο φωτογράφος.
Ο Na Son δημοσίευσε τη φωτογραφία στο προσωπικό του blog και εξεπλάγη όταν τρία χρόνια μετά ανακάλυψε ότι την είχαν «μοιραστεί» (share) Βιετναμέζοι χρήστες του Facebook ως φωτογραφία «εγκαταλελειμμένων ορφανών».
«Μερικοί άνθρωποι ιντριγκάρονται στο να δημιουργούν ιστορίες για παιδιά, όπως ότι πέθανε η μητέρα τους ή τα εγκατέλειψε ο πατέρας τους», σημειώνει ο φωτογράφος.
Και το πράγμα δεν σταμάτησε εκεί. Στη συνέχεια η φωτογραφία του είχε ταξιδέψει ως «δύο ορφανά από τη Βιρμανία», αλλά και ως «θύματα του εμφυλίου στη Συρία».
Όπως τόνισε ο ίδιος είχε κάνει προσπάθειες να διευκρινίσει και να επιβεβαιώσει την πατρότητα της φωτογραφίας του, αλλά σχεδόν χωρίς επιτυχία.
«Αυτή ίσως είναι η φωτογραφία μου με τα περισσότερα share, αλλά με τη λάθος ιστορία», καταλήγει.
Ν.Δ.
(Πηγή: BBC)
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64181281

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου