Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Βενεζουέλα: Ο Τσάβες είχε πεθάνει δυο μήνες νωρίτερα και το έκρυβαν;

Η, ήδη εύφλεκτη, πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα απειλείται με αποσταθεροποίηση από την καταγγελία πριν λίγα 24ωρα του τέως επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ούγκο Τσάβες.

Ο αντισυνταγματάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, Λίμσι Βιγιαφάνα Χοσέ Σαλασάρ, που υπήρξε για χρόνια υπεύθυνος της προσωπικής ασφάλειας του εκλιπόντος προέδρου της χώρας, αποκάλυψε πως ο Τσάβες στην πραγματικότητα δεν πέθανε, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στις 5 Μαρτίου του 2013, αλλά στις 30 Δεκεμβρίου του 2012.

Ο 40χρονος, που αποστάτησε στις ΗΠΑ πριν δύο μήνες, αποκάλυψε το στοιχείο αυτό στον Γκιγέρμο Κότσες, τέως πρέσβη της Βενεζουέλας στον Οργανισμό των Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS).

Ο Κότσες ανάρτησε πριν λίγες ημέρες μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, γράφοντας «ο Σαλασάρ μου επιβεβαίωσε πως ο Τσάβες πέθανε στις 7.32 το απόγευμα της 30ής Δεκεμβρίου 2012. Πόσα ψέματα είπαν [οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι] προκειμένου να αποκρύψουν τον θάνατό του, οι ξεδιάντροποι!».

Είναι η πρώτη φορά που προφέρεται από επίσημα χείλη αυτό που κυκλοφορούσε ως φήμη στη χώρα: Η κυβέρνηση είχε αποκρύψει τον θάνατο του Τσάβες προκειμένου να περάσει μια σειρά από νομοσχέδια.

Αν οι ισχυρισμοί αποδειχτούν ορθοί, η κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο θα έχει να λογοδοτήσει απέναντι στην αντιπολίτευση, η οποία πλέον την κατηγορεί ανοικτά πως μεταξύ Δεκεμβρίου 2012-Μαρτίου 2013 πέρασε μια σειρά από νόμους που υποτίθεται πως υπογράφηκαν από τον, ήδη νεκρό, Τσάβες, γεγονός που απειλεί την νομιμότητα της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου