Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Την ενοχή των υπευθύνων της Εφημερίδας των Συντακτών προτείνει ο εισαγγελέας για ποινικά αδικήματα κατά Η.Κασιδιάρη.

Την ενοχή του διευθυντή της Εφημερίδας των Συντακτών Νικόλα Βουλέλη και του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά για τα αδικήματα της εξύβρισης και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων του βουλευτή της Χ.Α. Ηλία Κασιδιάρη πρότεινε ο εισαγγελέας του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου.


Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελικός λειτουργός είναι απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, ωστόσο ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη κάποιου. Συνεπώς, είπε, στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της εξύβρισης και της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων.

Για την πρώτη κατηγορία ο εισαγγελέας ανέφερε ότι οι φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο έκφρασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ενώ αναφερόμενος στην αντιποίηση αρχής και στα βασανιστήρια για τα οποία κάνει λόγο το δημοσίευμα, ο εισαγγελικός λειτουργός είπε ότι ο Η. Κασιδιάρης δεν έχει καταδικαστεί για τέτοια αδικήματα.

Όσον αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κατά τον εισαγγελέα, το βίντεο περιέχει προσωπικές στιγμές του μηνυτή, που δεν ανάγονται στην πολιτική του δραστηριότητα ενώ αποδέχεται τον ισχυρισμό Κασιδιάρη πως πρόκειται για αναπαράσταση ταινίας που διοργανώθηκε στο σπίτι του «για πλάκα».

Οι απολογίες
Για «πρόβα βίας» έκανε λόγο στην απολογία του ο δημοσιογράφος της «ΕΦ.ΣΥΝ.» Δημήτρης Ψαρράς αναφερόμενος στο βίντεο που δημοσιοποίησε όπου εμφανίζεται ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης "να υποδύεται τον αρχιφύλακα και να επιβλέπει το ξυλοκόπημα ενός κρατούμενου από δύο υποτιθέμενους αστυνομικούς" και τον έφερε στο εδώλιο.

«Όλα αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο τη ενασχόλησης μου. Δεν τους έχω χαρακτηρίσει με υβριστικούς χαρακτηρισμούς πέραν του ναζιστή. Είναι η πρώτη φορά που η Χ.Α. αντιμετωπίζεται ως οργάνωση με ιεραρχημένη δομή» είπε ο δημοσιογράφος συμπληρώνοντας, «Ο κ. Κασιδιάρης είναι ηγετικό στέλεχος αυτής της οργάνωσης. Εδώ ενώπιον σας απαρνήθηκε το περιοδικό "Εμπρός" ως νέος Πέτρος. Αυτή είναι η τακτική τους. Πράγματι ο κ. Κασιδιάρης δεν ήταν ούτε στη Ραφήνα ούτε στο Μεσολόγγι στις λαϊκές. Ήταν όμως ηγετικό στέλεχος. Σύμφωνα με την πρόταση Ντογιάκου ήταν οργανωτής. Δεν θέλω να γελάσω». Αναφερόμενος στο επίμαχο βίντεο ο κ. Ψαρράς είπε:
«Η άλλη πλευρά λέει ότι το βίντεο είναι παρμένο από μια ελληνική ταινία. Δεν πρόκειται για κωμωδία ούτε για Βέγγο. Στην ταινία ο βασανιζόμενος ανοίγει το παράθυρο και σκοτώνεται. Που είναι το αστείο; Εμάς μας ενδιαφέρει ότι είναι ναζιστικό στέλεχος που μετέρχεται τη βία ως μέσο πολιτικής πράξης. Όσο για το οικογενειακό παιχνίδι θέλω να πω το εξής: είναι χρυσαυγίτες. Δεν είναι τα αδέλφια μου και εγώ, όπως είπαν. Χαιρετούν ναζιστικά. Έχω μελετήσει το πως λειτουργεί αυτή η οργάνωση. Το θέαμα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτήν την οργάνωση. Κάνουν πρόβα 30αρηδες χρυσαυγίτες με αυτά που θα έκαναν στο δρόμο... Δεν θεωρώ ότι έχω υπερβεί το μέτρο.

Ερώτηση: Πώς περιήλθε στα χέρια σας το βίντεο;
Απάντηση: Έφτασε. Ας μείνουμε εκεί. Δεν μπορώ να σας πω ποιος μου το έδωσε. Κυκλοφορούσε μεταξύ χρυσαυγιτών.
Εισαγγελέας: Εκφράσατε ειρωνεία στο δημοσίευμα σας. Αυτό δεν προσέβαλε τον μηνυτή;
Απάντηση: Όχι. Δεν είναι τρελοί. Υποδύονται μεταξύ τους και στη συνεχεία δείχνουν τη λατρεία που έχουν στη βία...
Ερώτηση: Γιατί θεωρήσατε τόσο σημαντικό αυτό το βίντεο;
Απάντηση: Δεν το θεώρησα.... Είναι μια ψηφίδα μπροστά σε τόσα άλλα... Δεν είναι ένας απλός πολίτης. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο. Κάνουν μια πρόβα βίας...
Στην απολογία του ο διευθυντή της «ΕΦ.ΣΥΝ.» Νικόλας Βουλέλης υπογράμμισε ότι τα κείμενα του κ. Ψαρρά είναι πάντα εμπεριστατωμένα. «Το κείμενό του είναι πολύ προσεκτικό», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο επίμαχο κείμενο και συμπλήρωσε: «Τον κόσμο τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει στη ΧΑ. Από το κείμενο δεν νομίζω ότι θίγεται ο μηνυτής. Θίγεται από αυτά που κάνει στο βίντεο. Πρόκειται για κριτική που κάναμε στο συγκεκριμένο πρόσωπο».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου