Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Αντισυνταγματικές οι δηλώσεις Βενιζέλου!

Δήλωση του Η.Νικολόπουλου, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου επι των δηλώσεων Βενιζέλου.Επί των δηλώσεων του κ.Βενιζέλου, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Η.Νικολόπουλος σχολίασε τα εξής:

Το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος επιβάλει αναπληρωματική εκλογή για
την κατάληψη έδρας που κενώθηκε εφόσον έχουν παραιτηθεί όλοι οι αναπληρωματικοί που έχουν ανακηρυχθεί.


Επίσης, το Σύνταγμα στο άρθρο 53 αναφέρει ότι δεν γίνεται αναπληρωματική εκλογή αν οι παραιτηθέντες είναι λιγότεροι από 60, αν βρισκόμαστε στο τέταρτο έτος της βουλευτικής περιόδου, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει σήμερα που διανύουμε το δεύτερο έτος. Κάθε μελλοντική νομοθετική ρύθμιση που αποκλείει την αναπληρωματική εκλογή θα είναι αντισυνταγματική γιατί προσβάλλει το αντιπροσωπευτικό σύστημα που είναι οργανωτική βάση του ελληνικού πολιτεύματος.

http://olympia.gr/

σσ kolot: Για όσους μιλάνε περί "καταχρηστικής παραίτησης" να συμπληρώσω δύο στοιχεία:

1) το άρθρο 60 παρ.2 δηλώνει  ότι:

 "H παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ του βουλευτή, συντελείται μόλις ο βουλευτής υποβάλλει γραπτή δήλωση στον πρόεδρο της βουλής και δεν ανακαλείται."2) Το ίδιο είχε γίνει και το 1992 όταν επαναληπτική εκλογή ορίστηκε στην ΒΕκλογική Περιφέρεια Αθήνας
διότι κανείς από τους επιλαχόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν δέχτηκε να αντικαταστήσει τον εκπεσόντα από τη βουλευτική ιδιότητα Δ.Τσοβόλα. Έτσι, αναγκαστικά προκηρύχτηκαν επαναληπτικές εκλογές για την πλήρωση της κενής έδρας .
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου