Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

Υπέγραψε την πώληση των τεσσάρων Airbus ο Γ. Στουρνάρας

Υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η απόφαση για την πώληση από το ελληνικό Δημόσιο των τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Airbus A340-300, που χρησιμοποιούσαν η παλιά «Ολυμπιακή Αεροπορία» και οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές. Τα τέσσερα, αεροσκάφη, αποκτά η εταιρεία Apollo Aviation Group η οποία και προσέφερε το υψηλότερο τίμημα (40,4 εκατ. δολάρια). Με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία, σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων στις 23/12/2011.

Εν συντομία η ιστορία των τεσσάρων αεροσκαφών (Έθνος )

Η διαπραγμάτευση του ελληνικού Δημοσίου με την Airbus ξεκίνησε το 1996 και η παράδοση των δύο πρώτων αεροσκαφών έγινε τον Αύγουστο του 1998, ενώ έναν χρόνο μετά παραδόθηκαν και τα άλλα δύο. Τα δύο πρώτα αγοράσθηκαν 126 εκατ. δολάρια το καθένα, ενώ η τιμή αγοράς για τα άλλα δύο ήταν 128 εκατ. δολάρια το καθένα.

Το περίεργο στην υπόθεση αγοράς των αεροσκαφών που προκάλεσε αντιδράσεις, ακόμη και στη Βουλή, εκείνη την εποχή ήταν ότι έναν μήνα περίπου προτού παραδοθούν τα δύο τελευταία αεροσκάφη για λογαριασμό της Ολυμπιακής έναντι 128 εκατ. δολαρίων, η Air New Zealand, ο κρατικός αερομεταφορέας της Νέας Ζηλανδίας, απέκτησε τα δύο αδελφά αεροσκάφη για 89 εκατ. δολάρια.
Η επίσημη κυβερνητική απάντηση που είχε δοθεί εκείνη την εποχή ήταν πως η αγορά έγινε με τη διαδικασία δημοσίων προμηθειών, που σημαίνει δηλαδή χωρίς διαπραγματεύσεις.

Το υψηλό κόστος απόκτησης των Airbus αποτέλεσε λίγα χρόνια αργότερα την αιτία για να πάψει να πετά η Ολυμπιακή προς την Αυστραλία. Τα τέσσερα αεροσκάφη από την πρώτη στιγμή που αποκτήθηκαν δρομολογήθηκαν σε όλες τις μακρινές διαδρομές προς Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ωστόσο οι δυσβάσταχτοι δανειακοί όροι για την αγορά τους με τα υψηλά τοκοχρεολύσια καθιστούσαν εκ προοιμίου τα δρομολόγια αυτά ιδιαίτερα ζημιογόνα. Ετσι, το 2002 η εταιρεία αναγκάστηκε να σταματήσει να πετά προς Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου