Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Το Κυπριακό Υπουργείο Παιδείας φρόντισε και οι μαθητές θα έχουν βιβλία...


Το κόστος για την αγορά των βιβλίων από την Ελλάδα ανήλθε στα δυο εκατ. ευρώ.
Το κόστος για την αγορά των βιβλίων από την Ελλάδα ανήλθε στα δυο εκατ. ευρώ.
Λευκωσία: Τί κι αν τα σχολεία στην Ελλάδα θα ανοίξουν χωρίς να έχουν βιβλία; Στην Κύπρο τα περισσότερα διδακτικά συγγράμματα -ακόμα και αυτά που χρειαζόμαστε από την Ελλάδα- θα βρίσκονται στα θρανία πριν από την επιστροφή των μαθητών(!). 

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην προνοητικότητα των αρμόδιων λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν, ή καλύτερα να αγοράσουν, τα αποθέματα των σχολικών εγχειριδίων που διέθετε ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) της Ελλάδας από προηγούμενες χρονιές. Έτσι, τα κενά που θα υπάρξουν τον προσεχή Σεπτέμβριο στις δικές μας σχολικές αίθουσες θα είναι ελάχιστα σε σχέση με τις σοβαρές ελλείψεις που θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές στην Ελλάδα, λόγω καθυστέρησης που παρατηρείται στην εκτύπωση των βιβλίων. 

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο, πέρσι στις αρχές Αυγούστου τα πλείστα βιβλία είχαν διανεμηθεί στα σχολεία, φέτος όμως δεν πήγαν ακόμα στο τυπογραφείο. Ενδεικτικό και το γεγονός ότι μόλις στις 2 του μηνός προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για προμήθεια χαρτιού εκτυπώσεων από τον ΟΕΔΒ. Ως εκ τούτου, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι με την έναρξη των μαθημάτων θα βρίσκονται στα σχολεία μόνο κάποια βασικά συγγράμματα, ενώ τα υπόλοιπα θα φτάσουν Οκτώβριο.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στη χώρα μας. Αρμόδιος λειτουργός του υπουργείου αποκάλυψε στον «Φ» ότι ήδη έχουν παραληφθεί από την Ελλάδα τα περισσότερα συγγράμματα και συγκεκριμένα το 94% των βιβλίων που θα χρειαστούν τα σχολεία για την προσεχή χρονιά.

Όσον αφορά στους τίτλους που υπολείπονται, εξήγησε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα αποσταλούν, αφού ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πότε θα τυπωθούν. Επισήμανε, πάντως, ότι είναι ελάχιστα και πως δεν αφορούν στα κύρια μαθήματα. 

Όσον αφορά στα βιβλία από την Ελλάδα, τα οποία για πρώτη φορά φέτος δεν παραχωρήθηκαν δωρεάν, ο υπεύθυνος του Υπουργείου ανέφερε ότι το κόστος για την αγορά τους ανήλθε στα δυο εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου