Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Αλήθεια ή μύθος;Για μία ψήφο η Ελληνική δεν έγινε επίσημη γλώσσα των Η.Π.Α.

Μια αρκετά διαδεδομένη ιστορία είναι ότι έγινε ψηφοφορία για να θεσπιστεί η Ελληνική γλώσσα ως επίσημη του νεοσύστατου (τότε) κράτους των Η.Π.Α αλλά η πρόταση απορρίφθηκε με μία ψήφο διαφορά.



Η ιστορία αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στη Βόρεια Αμερική και ξεκινάει από πολύ παλιά.


Στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών το 1787 έγινε το συνέδριο που συνέταξε το Αμερικάνικο Σύνταγμα.


Την εποχή εκείνη διεξήγετο αγώνας εναντίων των Άγγλων. Τα αισθήματα του αμερικάνικου λαού ήταν αντιαγγλικά. Έτσι πολλοί ήθελαν αντί της αγγλικής να καθιερωθεί ως επίσημη άλλη γλώσσα.


Ιστορικά όμως πουθενά, σε κανένα έγγραφο, αρχείο κλπ φαίνεται ότι έγινε επίσημα τέτοια συζήτηση για τα ελληνικά και μάλιστα απορρίφθηκε για μία ψήφο.


Τα μόνα σίγουρα στοιχεία είναι :


α) Ο Τσαρλς Άστορ Μπρίστεν στο βιβλίο του «Η Αγγλική γλώσσα στην Αμερική» που γράφτηκε το 1855 γράφει πως έγινε πράγματι η πρόταση και συμπληρώνει (μάλλον αστειευόμενος) ότι το Κογκρέσσο απέρριψε την πρόταση με το επιχείρημα : «Θα ήταν πιο βολικό για μας να διατηρήσουμε την γλώσσα όπως είναι (αγγλική) και να κάνουμε τους Άγγλους να μιλούν Ελληνικά».


β) Ο Αμερικανός Μάριο Πέι στο έργο του «Το παραμύθι της γλώσσας» γράφει: «Πολλές προσπάθειες έγιναν κατά καιρούς για να αποφασισθεί ότι η επίσημη γλώσσα θα είναι η αμερικανική. Και υπάρχουν πολλές αναπόδεικτες διηγήσεις ότι μετά την επανάσταση μερικά μέλη του Κογκρέσσου επρότειναν να εγκαταλειφθεί τελείως η αγγλική και να αντικατασταθεί από την ελληνική ή την εβραϊκή…»


γ) Αρχές δεκαετίας του ’70 ο Αμερικάνος υπουργός Αμύνης Λαίρντ είπε στον πρωθυπουργό Γ.Παπαδόπουλο : «Θα ομίλουν εις υμάς εις την ελληνικήν, εάν δεν ήτο η ψηφοφορία των πατέρων του έθνους μας κατά το συνέδριον της Φιλαδέλφειας, εις το οποίον η καθιέρωσις της ελληνικής ως επισήμου γλώσσης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επραγματοποιήθη ελλείψει μίας μόνον ψήφου».

Να σημειωθεί ότι η ίδια ακριβώς ιστορία (δηλ. της μιας αρνητικής ψήφου) υπάρχει για τα εβραϊκά, τα Γερμανικά και για τα Αλβανικά.

Συμπέρασμα ( τουλάχιστον με τα στοιχεία που γνωρίζω):
H ιστορία αυτή έχει κάποια βάση, ξεκίνησε από την Αμερική αλλά  επισήμως δεν υπάρχει το ζήτημα της «μιας ψήφου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου